• Lupin Blogi

  Lupin Blogissa tarkastellaan pohojalaasuutta sen syvimmissä merkityksissä

  Joulukuun 2023 Lupin jäsenkyselyn satoa

  Kirjoittaja Ossi Aura, Lupin puheenjohtaja

  Toteutin marras-joulukuun taitteessa palautekyselyn Pohojalaasten lupin syksyn 2023 tapahtumista. Kysely kohdennettiin jäsenmaksun maksaneille lähes 300 lupilaaselle ja vastauksia saatiin 66 henkilöltä.

   

  Tapahtumiin oltiin tyytyväisiä

   

  Järjestimme syksyn 2023 aikana seitsemän tapahtumaa, joihin osallistui yhteensä 310 lupilaista. Osallistujat olivat tapahtumiin tosi tyytyväisiä. Kirjallisissa vastauksissa nousi ykköseksi Rehupiiklesin keikka Aleksanterinteatterilla lokakuussa, ruksivastauksissa meni ”sadasosalla kärkeen” Otavan kirjallisuusilta marraskuun lopussa. Kuten taulukko ohessa näyttää Art Roomia lukuun ottamatta kaikki tapahtumat pääsivät erinomaiseen arvioon. Art Roomin tilaisuuden kritiikki kohdistui tilojen ahtauteen ja kuumuuteen – meitähän oli siellä paljon lupilaasia pienessä galleriassa, ja keli oli elokuisen lämmin.

   

  Keräsimme palautetta viisiosaisen vastausskaalan avulla, jossa 1 oli heikoin arvio ja 5 paras. Oheisessa taulukossa eri tilaisuuksien palautteiden keskiarvot

   

  Tilaisuus Palaute

  Kirjallisuusilta Otavalla 29.11.2023 4,7

  Rehupiikles Aleksanterinteatterilla 17.10.2023 4,7

  Kosolakirjan esittely Minervassa 1.11.2023 4,6

  Kaupan liitto, Mari Kiviniemi 19.9.2023 4,5

  Adventtiehtoo Kryptassa 26.11.2023 4,5

  Lapua 1976 elokuva 20.9.2023 4,3

  Art Room taidenäyttely 17.8.2023 3,4

   

  Tapahtumiin liittyvä kritiikki kohdistui lähinnä osallistujien rajoitettuun määrään, kaikki ei aina mahtunut mukaan. Tästä täytyy todeta, että aina mennään emännän / isännän antamilla osallistujamäärillä ja maksavissa tilaisuuksissa Lupin rajallisen budjetin mukaan. Ilmoittautumisissa käytetty Lyyti-järjestelmä on lahjomaton, kun ryhmä on täynnä, se on täynnä. Ja sitten jonotuslistan kautta pääsee mukaan, kun jo ilmoittautunut peruu tulonsa. Jonkin verran peruutuksia tulee tapahtumapäivän aamuna ja niihin on mahdoton enää reagoida.

   

  Mitä jatkossa – tapahtumia ja muuta kehittämistä

   

  Kyselyssä saimme paljon tapahtumaideoita ja kehitysehdotuksia, kiitos niistä! Tapahtumien suhteen selkeä toive on yhteisen keskustelun ja tutustumisen tarve. Ei siis pelkkä alustus/esitys ja sitten pois, vaan vapaata keskustelua. Tähän toiveeseen pyrimme vastaamaan rakentamalla kunkin tapahtuman ohjelman mahdollisimman yhteisölliseksi.

   

  Tapahtumien sisällön toiveet olivat varsin monipuoliset; yritysvierailuja, kulttuuria eri muodoissaan. Syötin tapahtumaideat ChatGPT:hen ja se tuotti seuraavan 10-kohtaisen listan

   

  1. Monipuolisuus tapahtumissa: Useat jäsenet korostavat monipuolisen ohjelmiston tärkeyttä, mukaan lukien kulttuuri, politiikka, liikunta ja yritysvierailut.

  2. Kulttuuritapahtumat: Kulttuuritapahtumat, kuten teatteri- ja konserttivierailut, sekä kirjallisuusillat saavat useita mainintoja.

  3. Yritysvierailut: Jäsenten kiinnostus yritysvierailuihin ja tutustumiseen paikallisiin yrityksiin on ilmeinen, samoin kuin vierailut eri organisaatioihin ja instansseihin.

  4. Pohjalaisuuden korostaminen: Pohjanmaan murteen ja kulttuurin ympärille rakennetut tapahtumat ovat suosittuja.

  5. Eduskunta- ja kaupunkivierailut: Ehdotuksia on tehty eduskuntataloon ja muihin kaupunkeihin tehtävistä vierailuista, esimerkiksi Vaasaan.

  6. Ajankohtaiset aiheet: Tapahtumat, jotka käsittelevät ajankohtaisia aiheita ja mahdollistavat suuremmalle osallistujamäärälle osallistumisen, kuten teatteri ja ooppera.

  7. Dialogi- ja trialogimuotoiset tilaisuudet: Ehdotetaan keskustelutilaisuuksia, joissa haastatellaan merkittäviä henkilöitä, kuten pohjalaisia artisteja tai vaikuttajia.

  8. Murre- ja musiikkitapahtumat: Ehdotuksia erityyppisiin musiikki- ja murreaiheisiin tapahtumiin, kuten Rehupiiklesin konserttiin.

  9. Vierailut kulttuurikohteisiin: Ehdotuksia vierailuista erilaisiin kulttuurikohteisiin, kuten Mannerheim-museoon ja taiteilijoiden työtiloihin.

  10. Juhlavuoden tapahtumat: Koska on Lupin juhlavuosi, odotetaan erityisiä juhlatapahtumia napakalla ohjelmalla ja mukavalla tunnelmalla.

   

  Tuossa melkoinen listaus hallituksen pureksittavaksi. Kohtaa 10 voisi tarkentaa tarkan päivämäärän suhteen; Lupi rekisteröitiin virallisesti 5.6.2009 – siis saavutamme teini-iän 5.6.2024. Silloin siis teinibileet!

   

  Kehitysideoita saatiin myös

   

  Laajemmin kehitysideat olivat tapahtumisen suuntaisia. Jonkin verran kaivataan porukkaan nuorempaa väkeä, lupilaisethan ovat keskimäärin hyvin kokenutta porukkaa. Ideoita nuorten jäsenten mukaan saamiseen ei kyselyssä tullut. Pidimme yhteisen kokouksen Eteläpohjalaisen osakunnan edustajien kanssa keväällä 2023, mutta ei se poikinut yhteistyötä. Opiskelijoilla on opiskelijoiden elämä ja eläkeläisillä on eläkeläisten elämä – noin suoraviivaisesti sanottuna. Ja ne tangeeraa melko heikosti.

   

  Edunvalvontaan emme pysty

   

  Kahteen palautteeseen haluan erityisesti kiinnittää huomiota, niissä korostettiin Lupin keskeistä tehtävää, vaalipiiriin liittyvää edunvalvontaa ja hankkeiden edistämistä, jotka ovat unohtuneet. Vastaajat kaipaavat siis lisää suuria tapahtumia, joissa vaalipiirin edustajat puhuvat em. asioista ja joissa ylläpidetään verkostoja em. asioiden tukemiseksi maakunnissa ja valtakunnallisesti.

   

  Nykyinen Lupin hallitus on toiminut kolme vuotta ja täytyy sanoa, että tuollaista edunvalvonnan perinnettä emme saaneet tiedoksemme aloittaessamme. Lupin säännöissäkään ei edunvalvontaa mainita, säännöissä kuvataan yhdistyksen tarkoitus hyvän elämän edistämisen, nuorten tukemisen, verkostoitumisen ja kaupanteon, loikkarin saamisen ja hauskanpidon kautta. https://www.pohojalaastenlupi.fi/lupi Ja muutenkin tuon tyyppinen edunvalvonta on ammattilaisten työtä, jota esimerkiksi maakuntakaupungeissa tekee 5-10 ihmisen tiimit päätoimisesti. Hallituksen jäsenten resursseilla, muutamalla tunnilla viikossa ei edunvalvontaa pystytä hoitamaan - jätetään se ammattilaisille.

   

  Lupin tapahtumissa 2010-luvulla oli paljon upeita tilaisuuksia yritysten ja osin julkisen sektorinkin sponsoroimana. Aika on kuitenkin muuttunut ja nyt yritysten tuki on vastikkeellista – jotain pitää saada, kun jotain antaa. Tietysti vierailut yrityksissä ja julkisorganisaatioissa on eri asia ja niihin tähdätään. Mutta isoja satojen osallistujien tapahtumia sponsoroituna on nykyään vaikea saada aikaan. Lupin tuki ja selkeä omavastuu maksuissa voisi olla parempi toimintatapa.

   

  Lupin tapahtumat vuodesta 2009 alkaen löytyvät https://www.pohojalaastenlupi.fi/historia , jossa sivua alaspäin kelaamalla löytyy painike ”More posts”, joka vie vuosikohtaisille alasivuille. Tosi upeita tapahtumia, niistä kiitos kulloisellekin hallitukselle ja eritoten puheenjohtajalle.

   

  Tuemme pohjalaisia yrityksiä ja kuulemme poliitikkoja

   

  Mutta totta kai haluamme hallituksessa tukea pohjalaisia yrittäjiä, eritoten pääkaupunkiseudulla toimivia. Näistä ovat toteutuneita esimerkkejä eloehtoo Annan kartanon ravintolassa elokuussa 2022, sekä vierailu Hakolan huonekalukaupassa marraskuussa 2022. Myös Rehupiiklesien konserttiin osallistuminen oli pohjalaisten yrittäjien tukemista.

  Otamme mielellämme vastaan ideoita uusiksi vierailukohteiksi. Lupin sähköposti on info@pohojalaastenlupi.fi ja Facebooktili https://www.facebook.com/groups/1874797472776472

   

  Olemme myös saaneet kokoon pohjalaisia poliitikkoja, ministereitä ja kansanedustajia ja heitä kutsumme mukaan jatkossakin. Keväälle on hyviä suunnitelmia tekeillä!

   

  Onko olemassa ”oikeita lupilaisia” ja ”vääriä lupilaisia”?

   

  Yksi vapaa vastaus nosti hieman verenpainettani, kun tarkastelen sitä vapaan yhdistystoiminnan ja puheenjohtajan näkökulmasta. Teksti on tarkalleen seuraava: ”Helsingin Eteläpohjalaiset -porukasta on alkanut olla ihmeen paljon ihmisiä pidoissamme. Liekö tästä syystä osallistujien yleisilme huolestuttavasti harmaantunut? Aikaisemmin yhteydenpitoa heihin vältettiin, osin heidän vanhahtavan "kulttuurinsa" takia. Nyt ovat alkuperäiset Lupilaiset ihmetelleet, miksi ei voida kokoontua pelkästään "omalla" porukalla.”

   

  Lupin jäsenyyden ehdot on kirjattu säännöissä: ”Yhdistykseen jäseneksi voi liittyä jokainen, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt.” Ei ole siis OIKEITA lupilaisia ja VÄÄRIÄ lupilaisia, on vain lupilaisia. Ja jokainen meistä voi olla jäsenenä juuri niin monessa yhdistyksessä, kuin haluaa. Jos sääntöihin tuon ”oikeitten” ja ”väärien” eron haluaa kirjata, niin taitaapa tulla ehdotus PRH:sta bumerangina takaisin ja vieläpä moitteiden kera. Niin kauan, kun minä olen puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet nykyisiä, me järjestämme tilaisuuksia kaikille jäsenillemme.

   

  Ymmärrän toki, että Lupi perustettiin aikanaan (siis 2009) juuri Helsingin Eteläpohjalaisten vastapainoksi. Ja erojahan toiminnoissa on edelleen, mutta koen välttelyn, jopa vihanpidon sijaan yhteistyön paremmaksi vaihtoehdoksi tällä hetkellä. Isossa kuvassa ajamme samaa asiaa.

   

  Ja mitä tulee harmaantumiseen, niin se koskee toki myös meitä lupilaisia. Ikää emme koskaan kysy, mutta Maanpuolustuskorkeakoulun vierailun yhteydessä keväällä 2023 isännät sen kysyivät. Meitä oli MPKK:ssa 60 lupilaasta, joista kaksi alle 50 vuotiasta ja koko porukan keski-ikä 67 vuotta. Sellainen on meidän sakki – kokenut ja aktiivinen.

   

  Vielä lopuksi murteesta

  Vapaissa vastauksissa kiinnitettiin huomiota murteen käyttöön sekaisin yleiskielen kanssa. Minulle murteen kirjoittaminen tuntuu perin hankalalta ja niinpä tämäkin kirje on yritetty kirjoittaa hyvällä yleiskielellä. Ja niin taidan tehdä jatkossakin, saavat muut hallituksen jäsenet hoitaa murretekstit.

  Mukavaa joulunodotusta kaikille lupilaisille

   

  Ossi Aura

  Lupin puheenjohtaja

  broken image

  Lupin Bloki aloittaa eLupi-toiminnan

   

  Aktivoimme sähköisiä palveluja koronapandemian aikana

  Lupin hallitus päätti kokouksessaan 16.12.2020 aloittaa eLupi-toiminnan koronakriisin aikana. Kun fyysisiä kohtaamisia ei voida toteuttaa, tehdään sitten "sähköisiä" tapaamisia.

   

  Yksi osa eLupia on Lupin Bloki, jossa lupilaiset kirjoittavat jäsenistöä kiinnostavista aiheista. Tulemme laatimaan blogiteksteille juoksutuksen rungon, jolloin kirjoittaminen on helppoa. Nyt jokainen voi jo ruveta teroittamaan kynää!

   

  Toinen eLupin toimintatapa on videokokoukset Teamsilla tai Zoomilla toteutettuna. Tilaisuuksien kaavaksi kaavailtiin alustusta ja sitä seuraavaa keskustelua. Jos aiheita tulee mieleen, niin yhteys tänne päin - onnistuu hyvin "YHTEYDET" alasivun kautta.

   

  Kolmas eLupin toiminto ovat videot, painottuen haastatteluihin. Haastatellaan pohojalaasia eri alojen eksperttejä. Tämä antaa laajat mahdollisuudet mielenkiintoisiin videoihin.

   

  18.12.2020 Ossi Aura

 • Lupin Blogi

  Lupin Blogissa tarkastellaan pohojalaasuutta sen syvimmissä merkityksissä

  Puriettiriihi

  Bloggaajana Matti Väisänen Fyrrykyrööstä

  Männävviikolla pirettihin taas Helesingis niin sanottu puriettiriihi. Nykyään se piretähän Säätytaloos siinä Nelmanninkarulla Suamen Pankkia vastapäätä. Elikkä karaokepaari Pataässän krannis, kuinka vain.

   

  Aikoonaasa kun mäkin viälä olin rivis, hallitus pruukas neuvotella Molnas siinä Esplanaarin pääs mutta nykyään Säätytaloo on varmahan kattottu paremmaksi kun soon niin komiasti remontootuki. Molnakin on viälä käytös, mutta siälä otetahan vastahan ulukomaalaasia korkioota viarahia ja juhulitahan ministeriöören pikkujouluja. Molemmiis huusholliis on toki hyvä trahteeri taloon pualesta, ei tuu näläkä eikä jano. Joskus tuntuu jotta liianki hyvä.

   

  Ministeriä tuarahan Aurilla eli Pemarilla paikan päälle ja sitten ne juaksoo portahat ylähä kuka jaksaa. Pekkarisen vauhtia ei oo toistaaseksi kukaa pannu paremmaksi. Mersunkin on joku ministeri valinnu virka-autoksi ja toki se messevä menopeli onki. Kääriäänen taas aikoonaasa käski puallustusministeriön virkakunnan ostaa Kooran, ja mikäs siinä, oikioota autoja näiren uusien Koorienkin kehutahan olovan. Ei soo enää mikää neliä pyärää jas loora. Matriitis käväästehnäni havaattin jotta siälä ei muita autoja taksiina ookkaa muuta Kooria vain.

   

  Trappujen yläpääs on pikkuunen pöytä johka justihin mahtuu kolome taikka neliä mikrofoonia. Siälä muutama toimittaja kyttää aamuvarahaasesta iltamyähälle jos joku ministeri suastuus selevittämähän mihinä kulloonki mennähän. Pääministeri välistä pirättääki kun sillon vapaus tiaroottaa vaikka piänemmiillä viskaaliilla ei oliskaa. Ja justihin pääministeri soonki joka osaa hallitusta parahiten kehua. Merian erustajat on tytyvääsiä kun saavat tiarommurut läppärillä elikkä pärillä kohta mailmalle. Toki Säätytaloolla pyärii kaiken mailman rosenttia ja riletanttia niin jotta puutet ei oo asiantuntemuksestakaa.

   

  Puriettiriihi on välttämätöön jotta hallitus saa sovittua tasavallan seuraavan vuaren tuloosta ja menoosta. Vois sanua jotta soon koko vuaren kestävän puriettirosessin liimaksi. Siälä käsitellähän keltaanen puriettikiria jokon valamisteltu supstanssiministeriöös ja karsittu valtiovaraanministeriös. Lopputuloksena on muutaman sivun lista johona on otettu kantaa kiriahan präntättyyhin numeroohin ja värsyyhin.

   

  Mones kohoras lukoo jotta kirian mukahan, ja toisis kohoris ilamootetahan ne muutokset jokka hallitus on neuvotteluuhnaasa päättäny. Jonsei ministeri saa asiaa tälle listalle, on asiahan jäläkikätehen vaikia palata. Ei toki maharotoon, hallitukselle ja eruskunnalle painetahan kokonaanen uusi kiria. Ja mattimyähääset voi saara muutoksia läpitte viälä eruskuntakäsittelyski.

   

  Puriettiriihen ei sais kestää kovan monta päivää ja sen tähären sinne pitääs jättää vain ne asiat josta ministeriö ei oo saanu tehtyä kauppoja valtiovaraanministeriön kaas. Politiikoonti tuloo kumminkin vahavasti mukahan ja sotkoo välistä asialtaasen käsittelyn. Ja jos joku pualue on lähärös hallituksesta, tämä käy satarosenttisella varmuurella jos puheenjohtaja panoo riihen juntturahan kräväämällä maharottomia.

   

  Puriettiriihes mitatahan hallituksen yksituumaasuus. Tuntuu vain jotta sen hintana on useen menojen lisääminen erilaasten hyvää tarkoottavien uuristusten tähären elikkä muuten vain. Ministerit lairasta laitahan pruukaa trossata jotta siihen ja siihen asiahan saatihin niin ja niin monta milioonaa eurua lisää. Mutta menojen jääryttämisestä ei kehuja saa eikä menojen leikkaamisesta kunnian kukkoo laula.

   

  Eruskunnas ministerit sitten kilipaa luetteloo kuinka tämä hallitus on lisänny menoja päinvastoon kun erellinen joka vain leikkas. Tosiasias toki kumpaakin tarvitahan jotta julukinen veleka eles jollain lailla pysyys raamis. Se kun rupiaa heleposti menöhön yli äyrähien niin kun Kyröönjoki keväällä. Ja patuaminen onkin silloon raakasti vaikiampaa.

   

  Ja olishan se kulukaa mahtavaa jos tulevakkin poliitikot ja virkamiähet sais voorollaasa nauttia puriettiriihen lämmöstä. Jottei nämä nykyyset ja erelliset olosi kaikkia euroja viälä syäny.

  broken image

  Lupin Bloki aloittaa eLupi-toiminnan

   

  Aktivoimme sähköisiä palveluja koronapandemian aikana

  Lupin hallitus päätti kokouksessaan 16.12.2020 aloittaa eLupi-toiminnan koronakriisin aikana. Kun fyysisiä kohtaamisia ei voida toteuttaa, tehdään sitten "sähköisiä" tapaamisia.

   

  Yksi osa eLupia on Lupin Bloki, jossa lupilaiset kirjoittavat jäsenistöä kiinnostavista aiheista. Tulemme laatimaan blogiteksteille juoksutuksen rungon, jolloin kirjoittaminen on helppoa. Nyt jokainen voi jo ruveta teroittamaan kynää!

   

  Toinen eLupin toimintatapa on videokokoukset Teamsilla tai Zoomilla toteutettuna. Tilaisuuksien kaavaksi kaavailtiin alustusta ja sitä seuraavaa keskustelua. Jos aiheita tulee mieleen, niin yhteys tänne päin - onnistuu hyvin "YHTEYDET" alasivun kautta.

   

  Kolmas eLupin toiminto ovat videot, painottuen haastatteluihin. Haastatellaan pohojalaasia eri alojen eksperttejä. Tämä antaa laajat mahdollisuudet mielenkiintoisiin videoihin.

   

  18.12.2020 Ossi Aura