Return to site

Lupivuosi 2017 - Suomi100 hengessä

Kuva: "Juhannus Isooskyröös" Panu Ahvonen

Henki-Fennian vieraina tammikuussa

Lupin vuosi käynnistyi 17.1.2017 komeasti Henki-Fennian/tj Seppo Rinta isännöimässä tilaisuudessa.

Illan teemana oli 100-vuotiaan Suomen historiaa liipaten juuret. Upeaääninen laulaja/näyttelijä Milla Kangas johdatteli meitä tunnelmallisissa merkeissä lauluin ja tarinoin pohtimaan, mistä olemme kotoisin ja missä kotonamme? Missä on juuret? Miltä ne tuntuvat? Minun juureni, ovatko ne täällä vai toisaalla. Esitys oli kooste Kokkolan Kaupunginteatterin JuuretOn –näytelmästä.

Kuulimme myös Kyrö Distilleryn synty-ja menestystarinan – juuret vasta muutaman vuoden takaa - Mikko Koskisen johdattelemana. Mikko rakenteli meille tilaisuuden alkuun myös aidot kultamitalijuomat.

Tilaisuuden päätteeksi Fenniaan (perustettu 135 v sitten) kuuluva Henki-Fennia oli laittanut ”pöydän koreaksi”, joten nautinnollisten esitysten päätteeksi saimme nauttia vielä erinomaisesta tarjoilusta.

Tilaisuus sai suuren suosion. Ilmoittautuneita oli yli äyräiden, peräti 80! Tunnelma oli pohojalaaseen tapaan korkealla ja eräskin osallistuja muotoili tuntonsa: ”Oli taas sykähdyttävää: tämä pohojalaasuus on niin syvällä”.

Kuva: Touko Yrttimaa

broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image

Sata vuotta suomalaista maanpuolustusta - Maanpuolustuskorkeakoulussa huhtikuussa

Maanpuolustuskorkeakoulu kutsui Lupin vieraakseen Santahaminaan 6.4. klo 17-19 väliseksi ajaksi. Tilaisuuden isäntänä toimi Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori, kenraalimajuri Ilkka Korkiamäki. Lupin puolesta tilaisuutta isännöi kökkäporukan jäsen Pauli Liikala, joka kertoi myös Vimpelin Sotakoulusta 1917-1918.

Ilkka Korkiamäki kertoi Maanpuolustuskorkeakoulusta, jonka jälkeen lupilaaset pääsivät tutustumaan Santahaminaan hänen johdollaan. Kiertokävely päättyi ruokasaliin, jossa päästiin nauttimaan torstain kunniaksi erinomaisesta hernerokasta ja pannarista!

Kuvat: Touko Yrttimaa

broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image

Lupin kirjailijavieraana Antti Tuuri

Huhtikuussa 20.4. pääsimme kuuntelemaan Antti Tuuria Otavalle. Erinomaisten trahteerien (tarjoiluiden) jälkeen kirjailija astui lavalle ja lupilaiset yllättivät hänet laulamalla kiitokseksi Vaasan marssin. Sen jälkeen Antti Tuuri kertoi humoristisella tavalla sekä uusimmasta kirjastaan Tangopojat että muutenkin tuotannostaan. Yleisöllä oli lukuisia kysymyksiä, joihin saimme nasevia vastauksia. Tilaisuuteen osallistui 65 lupilaista. Lopuksi Antti Tuuri signeerasi kirjahankintojamme ja pääsimme edullisille ostoksille.

Kuvassa Antti Tuuri ja Otavan markkinonti- ja viestintäpäällikkö Kirsi Tähjänjoki. Kuvat: Terhi Ahvonen ja Touko Yrttimaa

broken image
broken image
broken image
broken image

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin vieraana

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin tilaisuudessa 18.5. viestintä- ja markkinointijohtaja Pirjo Peltola kertoi Venäjästä toimintaympäristönä ja kehityspäällikkö Tarja Teittinen raportoi tuoreen barometritutkimuksen tuloksista. Toimittaja Taneli Dobrowolski lopetti illan esittelemällä venäläisen median näkemyksiä maastamme. - Ilta oli erittäin mielenkiintoinen ja keskusteleva, suurkiitokset SVKK:lle! Lupin puolesta tilaisuutta emännöi Aino Alppinen. Tilaisuuteen oli ilmoittautunut 40 henkeä.

Kuvassa Taneli Dobrowolski, Pirjo Peltola ja Tarja Teittinen. Kuva: Terhi Ahvonen

broken image
broken image

Lupin kesän avaus ja tutustuminen uudistettuun Lasipalatsiin

Lasipalatsin Senior Adviser Martti Tyynismaa - Lupin perustajajäseniä ja ensimmäinen puheenjohtaja - tarjosi kesän alkajaisiksi lupilaisille lasillisen kuohuvaa sekä kertoi mielenkiintoisia ja hauskoja tarinoita Lasipalatsin historiasta. Kiitos taas kerran Martti, onneksi et ole unohtanut Lupia!

Ilahduttavaa, että paikalla oli 24 lupilaisen lisäksi myös Lupin perustajajäsen Marjo Timonen, joka mainitsi Lupin täyttävän 10 vuotta ensi vuoden aikana.

Kuvassa keskellä Martti Tyynismaa ja Lupin puheenjohtaja Anne Pollari.

Kuva: Touko Yrttimaa

broken image
broken image
broken image

Lupin vuosikokous 29.5. Lasipalatsissa

Lupin vuosikokoukseen osallistui 12 lupilaista. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat. Kokouksen puheenjohtajana toimi Riitta Antinmäki. Kökkäporukassa jatkavat hallituksen puheenjohtajana Anne Pollari ja jäseninä Terhi Ahvonen, Aino Alppinen ja Pauli Liikala. Uutena hallituksen jäsenenä aloittaa Anna-Maija Mäki-Fränti. Jäsenmaksu päätettiin pitää ennallaan: 20 €/henkilöjäsen ja 100 €/yhteisöjäsen.

broken image

Lupilaiset GTK:n vieraina 31.8.

Syksyn ensimmäinen vierailu suuntautui Geologian tutkimuskeskukseen. Tieteellisen tutkimuksen johtava asiantuntija Asko Käpyaho kertoi GTK:n roolista ja strategiasta. Geofyysikko Hanna Leväniemi vei vierailijat matkalle kotimaasta Kirgistaniaan ja selvitteli kansainvälistä toimintaa. Illan lopetti huikean mielenkiintoinen geonäyttelyyn tutustuminen Askon johdolla.

Paikalla oli parikymmentä innokasta lupilaista, joita ei tahtonut saada lähtemään kotiin, kun kysyttävää riitti ja riitti.

Kuvassa Hanna Leväniemi, Asko Käpyaho ja Aino Alppinen. Kuvat: Terhi Ahvonen

broken image
broken image
broken image

GTK:lla: palanen kuuta sekä pieni Suomen lippu, joka oli kuulennolla mukana.

Ikitie -ennakkokutsuvierasnäytöksessä Savoy-teatterissa 70 lupilaista 14.9.2017 

Saimme poikkeuksellisen elokuvaillan, sillä ennen elokuvan alkua haastateltaviksi saapuivat mm. Antti Tuuri - jonka samannimiseen romaaniin elokuva pohjautuu - ja elokuvan tuottaja Ilkka Matila (MRP-yhtiöt), jota saamme kiittää kutsuvieraslipuista.

Esityksen jälkeen estradille saapuivat vielä elokuvan ohjaaja AJ Annila ja päätähti Tommi Korpela, joille yleisö sai esittää kysymyksiä.

Ikitie -elokuva on osa Suomi 100 juhlavuoden ohjelmaa.

Kuvassa Ilkka Matila ja Antti Tuuri haastateltavina.

Kuvat: Touko Yrttimaa

broken image
broken image
broken image
broken image

Lupilaaset vierailivat Valiolla 2.11.

Paikalla oli 36 lupilaista kuuntelemassa Valion johtajien esityksiä. Alkutuotanto- ja maidontuotantojohtaja Juha Nousiainen kertoi maidontuotannon tulevaisuuden näkymistä Suomessa. Esitys herätti niin paljon kysymyksiä lupilaisilta, että isäntien aikataulu petti Nousiaisen esityksen aikana. Alun perin hänen piti esiintyä tilaisuudessa toisena puhujana omien kiireittensä vuoksi. Juha vastasi kaikkiin lupilaisten kysymyksiin kiireellisestä aikataulustaan huolimatta.

Henkilöstöjohtaja Lasse Lintilä kertoi Valion viennistä, ulkomaantoiminnoista sekä tutkimus- ja tuotekehitystoiminnasta ja vastasi niihin liittyviin kysymyksiin.

 

Lupin puolesta isäntänä toimi Pauli Liikala, joka on aikoinaan ollut töissä Valiolla.

 

Terhi Ahvonen otti kuvan illan esiintyjistä: kuvassa vasemmalla Lasse Lintilä, keskellä Pauli Liikala ja oikealla Juha Nousiainen.

Kirjailijaillassa Otavalla sali täynnä lupilaisia tutustumassa kirjailija Heidi Köngäkseen ja hänen tuotantoonsa

23.11. Otavalle kokoontui 75 lupilaista kuuntelemaan Finlandia-palkittua kirjailijaa, Heidi Köngästä, joka on kotoisin Raahesta. Hänen romaaninsa Sandra ilmestyi syksyllä 2017. Heidiä haastatteli Otavan markkinointijohtaja Kirsi Tähjänjoki, joka myös emännöi tilaisuutta. Lupin puolesta kiitokset lausui Terhi Ahvonen. Ja lopuksi päästiin taas hankkimaan edulliset kirjalahjat jouluksi!

Kuvassa Heidi Köngäs sekä Lupin hovivalokuvaaja Touko Yrttimaa - kerrankin itse kuvassa.

 Kuva: Touko Yrttimaa

broken image

Adventtiehtoo ja joulukonsertti houkutteli paikalle yli 250 pohojalaasta

Lupin perinteinen Adventtiehtoo ja joulukonsertti pidettiin Vanhassa Kirkossa 18.12.2017 klo 18-19 pohjalaisin voimin. Mukana olivat sopraano Tiina-Maija Koskela (os. Hirvilammi, s. Seinäjoki), piispa, arkkipiispaehdokas Tapio Luoma (s. Kurikka) ja Lauttasaaren kirkkoherra, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki (s. Lapua). Säestyksestä vastasi kanttori, johtava kirkkomuusikko Anna Pulli.

Tilaisuuteen osallistui 252 pohojalaasta: suurin osa Lupin jäseniä, mutta myös Etelä-Pohjalaiset ry:n jäseniä sekä lupilaasten ystäviä. Käsinkosketeltavan hieno tunnelma syntyi valovoimaisten esiintyjien ansiosta sekä siitä, että meitä oli niin runsaasti koolla. Kyllä yhres lauletut laulut raikasivat komiasti kauniissa Vanhassa Kirkossa!

Kuvat: Juha Rintamäki ja Terhi Ahvonen

Kuvassa kirkkomuusikko Anna Pulli, piispa Tapio Luoma ja sopraano Tiina-Maija Koskela.

broken image

Jouluevankeliumin Pohojanmaan murteella luki Helsingin Seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki, joka toimi myös tilaisuuden juontajana.

broken image
broken image