Return to site

2015 Lupitapahtumia oli yhdeksän ja niihin osallistui lähes 500 lupilaista.

Kuva: Pentti Yli-Karjanmaa

28.01.2015 Makuja KirjaClubilla.

Tammikuun teemana oli herkuttelu. Illan isäntinä toimivat Helsinki KirjaClub- ja Lupi-jäsen Harri Kalliokoski (s. Soini) sekä Kyrö Distillery Companyn Mikko Koskinen (sukujuuret Seinäjoella, Laihialla ja Vaasassa). Lupi-emäntänä Anne Pollari (s. Kauhava).

Lupilaiset tutustuivat yksityiseen herkuttelijoiden KirjaClubiin. Sen toimintaan kuuluu kokous- ja kokkausiltoja, esittelytilaisuuksia juomista ja sikareista, juhlia ja kulttuuriaktiviteetteja. Tilaisuudessa maisteltiin gastronomisia herkkuja: säräkasviksia (säräkaukaloista tarjoiltuna), savustettua lampaanviulua ja possua sekä salaatteja ja kattaukseen sopivaa viiniä. Jälkiruokana oli maitokiisseli marjahillolla.

Isoonkyröön perustetun ruisviskitislaamon Kyrö Distillery Companyn Mikko Koskinen kertoi yrityksen synnystä sekä tulevaisuuden suunnitelmista. Koulutusosuudessa perehdyttiin cocktail-tietouteen Mikon teoria- ja käytäntötuntemuksen avittamana. Herkuttelijoita kokoontui paikalle 24. Kuvassa Harri Kalliokoski, Anne Pollari ja Mikko Koskinen.

broken image

10.02.2015 Vierailu Suomen Yrittäjiin

Iltaa isännöi SY:n varatoimitusjohtaja Anssi Kujala (s. Isokyrö). Lupin edustajana toimi yrittäjä, yritysvalmentaja Tuula Salo (Ylistaro), ValmennusEttan, LMI Finland.

Teemapuheenvuoroissa kuultiin Suomen Yrittäjien toiminnasta ja näkökulmia tulevasta. Anssi Kujalan aiheena oli ”Yrittäjyys kantaa Suomea”. Härmän Rati Oy:n Juha Ollila (s. Kurikka) toi kuulijoille uuden yrittäjän näkökulmaa. Yritysvalmentaja ja yrittäjä Leena Logren (s. Ylistaro) kiteytti millainen on yrittäjän onnistumissuunnitelma. Vilkasta keskustelua jatkettiin iltapalan aikana. Osallistujia 46.

broken image

22.4.2015 Lupi-vierailu Vermon raviradalle

Tilaisuuden vetäjinä olivat Lupi-jäsen Veli-Matti Kaura (s. Kauhajoki) ja kökkäporukan Tuula Salo (Ylistaro). Lupilaaset starttasivat Vermo-vierailunsa tallikierrokselta, minkä jälkeen oli vuorossa Toto-opastus. Sisäpiirin tietoiskun ravihevosen kimppaomistamisesta piti Seppo Ranta-Ruona (s. Kuortane), Suomen hevosomistajien keskusliiton puheenjohtaja.

Buffetin jälkeen seurattiin ravivauhtia radalla ja jännitettiin voittotuloksia katsomossa!

Raviurheilun ystäviä kerääntyi paikalle 20.

12.5.2015 Debattitilaisuus: ”Valta ja sen käyttäjät” Sanomatalon Auditoriossa

Keskustelutilaisuudessa tarkasteltiin valtaa ja vallankäyttöä eri näkökulmista: johtajan, virkamiehen, median ja tutkijan. Debattiareenalla sanailivat pohjalaiset - ja pohojalaasmyönteeset – keskustelijat. Tutkija Anu Kantolan Matala valta -kirjassa pohditaan, kuinka käyttää valtaa yhteiskunnassa, jossa ihmiset mieltävät olevansa vapaita ja tasa-arvoisia. Millainen on johtajan uusi rooli? Talouselämän keulakuvat ovat nousseet näkyviksi vallankäyttäjiksi samaan aikaan kun poliitikkojen suosio on hiipumassa. Millaista on vallankäyttö nyt?

Aihetta syväluotasivat Matti Kalliokoski (s. Halsua), Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimituksen esimies, Anu Kantola (s. Laukaa), dosentti, Helsingin Yliopisto, Juhani Tervala (s. Seinäjoki) erityisasiantuntija Liikennevirastosta sekä Timo Haapala (s. Haapajärvi), politiikan ja taloustoimituksen päällikkö MTV:stä. Tilaisuutta isännöivät ja emännöivät Helsingin Sanomien toimituksesta Matti Kalliokoski ja Päivi Anttikoski (s. Evijärvi). Lupi-edustajan puheenvuoron piti Anne Pollari (s. Kauhava). Keskustelun päätteeksi oli kevyttä iltapalaa ja vireää heimolaasporinaa. Osallistujia 57. Kuva: Touko Yrttimaa

broken image

27.5.2015 Lupin vuosikokous, Finlandia-talon Cafe Verandassa

Pohojalaasten Lupin vuosikokouksessa käsiteltiin yhdistyksen sääntömääräiset asiat. Yhdistyksen hallituksen (kökkäporukan) jäseninä jatkoivat Tuula Salo (s.Ylistaro), Terhi Ahvonen (s. Isokyrö) ja Anne Pollari (s. Kauhava). Uusina toimijoina kökkäporukassa aloittivat Pauli Liikala (sukujuuret Vimpelistä) ja Jaakko Turunen (s. Kaskinen).

Pohojalaasten Lupin perustaja- ja hallitusjäsenä v. 2008 alkaen ollut Oskari Katajisto (Kurikka) ja hallituksen puheenjohtajana (kökkäporukan vetäjänä) v. 2013 lähtien toiminut Leena Krekola (s. Kurikka) siirsivät talkoopestinsä uusille harteille.

Puheenjohtajan tehtäviä 27.5.2015 alkaen ryhtyi hoitamaan Anne Pollari. Kokoustajia oli paikalla 16.

15.9.2015 Debatti: "Kyläpuhkua ja Metropolihinkua" ravintola Allotriassa

Kolme sanamusketööriä astui Lupi-framille debatoimaan kylistä ja metropoleista, kasvusta ja taantumisesta sekä hajauttamisesta ja keskittämisestä. Maailmankatsomusten mittelössä argumentit ottivat toisistaan mittaa. Kuulimme painavia ajatuksia ja jykeviä näkökulmia. Keskustelun tuoksinassa ajoittain kärjistettiin ja käytettiin huumoria aseena.

Sanan säilää viuhuttelivat itsepäisyyspalkittu kirjailija sekä Maaseudun Tulevaisuus -lehden kolumnisti, FL, Matti Mäkelä (s. Ilmajoki) ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) johtaja Matti Apunen (s. Kotka). Sekundanttina keskustelijoita suhditti ja yllytti Touko Siltala (s. Helsinki; sukujuuret Ylistarossa), Kustannusosakeyhtiö Siltalan perustaja ja kirjankustantaja.

Lupin alkutervehdyksen piti Leena Krekola. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) kanssa. Debatin lopuksi säätiön asiamies Antti Mykkänen (s. Pielavesi) kiteytti pari kenttähavaintoa. Osallistujat kommentoivat virkeästi keskustelun näkökulmia. Mielipiteiden vaihto jatkui vielä kahvitarjoilun ja pikkupurtavan äärellä. Myös Matti Mäkelän teoksia sujahti moneen kassiin kirjailijan signeeraamana. Osallistujia 60.

Kuvassa Matti Apunen, Touko Siltala ja Matti Mäkelä. Kuva: Terhi Ahvonen

broken image

1.10.2015 Yritysvierailu Helsingin Osuuspankkiin

OP-Varallisuudenhoidon edustajat toimivat vierailujärjestäjinä ja kertoivat osallistujille ajankohtaisista talouden näkymistä. Terveyden ja hyvinvoinnin teemaa käsiteltiin Omasairaala-konseptissa, jota esitteli liiketoiminta-alueen johtaja Harri Aho (s. Kokkola). Aihetta sivuttiin myös OP-Terveysvakuutus –osuudessa. Vilkasta keskustelua jatkettiin iltapalan merkeissä. Lupi-edustajana tilaisuudessa toimi Anne Pollari (s. Kauhava). Osallistujia 30. Kuvassa Harri Aho. Kuva: Touko Yrttimaa

broken image

28.10.2015 Lupin ja WSOY:n KirjailtaWSOY:n Juhlatila ja auditorio

Kirjailijat Karo Hämäläinen ja Annamari Marttinen kertoivat Lupi-väelle teoksistaan. Karo Hämäläiseltä ilmestyi 2015 romaani "Yksin", joka kertoo juoksija Paavo Nurmen urheilutaipaleesta ja elämänpolusta. Annamari Marttisen uusimmassa romaanissa "Vapaa" kuvataan irakilaismiestä, joka pakenee väkivaltaa Suomeen ja hakee turvapaikkaa.

Kirjaillan emäntänä oli viestintäpäällikkö Petra Majander WSOY - Tammi - Johnny Kniga. Terhi Ahvonen lausui Lupi-edustajana alkutervehdyssanat. Tarjolla oli pientä iltapalaa, minkä jälkeen siirryttiin WSOY:n kirjamyymälän hyllyjen ääreen. Kirjallisuuden ystäviä oli paikalla 60.

Kuvassa kirjailijat haastattelijoineen sekä keskellä Petra Majander. Kuva: Terhi Ahvonen

broken image

10.11.2015, Lupin pikkujoulussa Parisuhteen patolokiaa –vierailunäytös, Musiikkiteatteri Kapsäkki

Tilaisuuden järjestämisen myötä kirjattiin Lupin toimintahistoriaan uusi merkkipaalu: ensimmäistä kertaa tuotimme teatteriesityksen lakeudelta aivan jäsenistön ’noukan alle’ pääkaupunkiseudulle. Pikkujouluilta aloitettiin tervetuloglögillä. Ennen näytöksen alkamista Lupin puheenjohtaja Anne Pollari (s. Kauhava) jututti esiintyjätähtiä ja kyseli heiltä tuoreita kuulumisia.

Yleisömenestystä jo aiemmissa esityksissään kerännyt musiikkikomedia perustuu Arto Juurakon (s. Alavus) runoihin. Olohuoneen seinien sisällä mies ja vaimo ottavat toisistaan ja parisuhteestaan mittaa. Kun sanat loppuvat, silloin sohvatyynyt lentävät! Taistelupukareista liennytään kuitenkin rintamatovereiksi.

Vaimon roolissa sanaili Natalil Lintala (s. Seinäjoki), ja miehen roolissa Ville Orttenvuori (s. Oulu). Elämänkarheat musiikkikappaleet, Miikka Kivimäen (s. Seinäjoki) esittäminä, ryydittivät välillä tunnelmaa.

Laura Kivimäen käsikirjoittama ja Tero Heinämäen ohjaama elämänmakuinen musiikkinäytelmä herkisti täpötäyden salin pohojalaasyleisöä myötäelämään, viihtymään ja nauramaan. Ohjelmaosuuden jälkeen ilta jatkui puuron syönnillä ja pikkujouluseurustelulla. Samalla oli mahdollisuus tehdä joululahjaostoksia hankkimalla levy- tai kirjalahja kotoväen iloksi. Paikalle kerääntyi tuvantäyreltä hyväntuulisia heimolaasia: osallistujia oli lähes 150.

Kuvassa Natalil Lintala sekä taustalla Miikka Kivimäki. Kuva: Terhi Ahvonen

broken image